Waarom praten we vaak te lang en hoe kun je dat veranderen?

Waarom praten we vaak te lang en hoe kun je dat veranderen?

Herken je dat? Je begint een verhaal en voor je het weet, heb je veel meer gezegd dan je eigenlijk wilde. Je probeert het kort te houden, maar het lukt niet altijd. Misschien zeg je wel eens: “Lang verhaal kort”, maar eigenlijk weet je dat je vaak toch een langer verhaal vertelt dan nodig is. Hoe komt dat?

Waarom is dit een probleem?

Het probleem zit vaak in de drang om alles perfect te doen. Je wilt dat alles helder is, je wilt geen misverstanden, en je probeert je punt zo goed mogelijk over te brengen. Daardoor gebruik je mogelijk ingewikkelde woorden, geef je extra uitleg of maak je omwegen. Dit maakt je verhaal langer dan nodig en minder duidelijk.

De gevolgen voor je communicatie

Wat gebeurt er als je altijd te veel zegt? Mensen haken af. Ze lezen je lange e-mails niet meer, of ze begrijpen niet goed wat je bedoelt. Dit kan ervoor zorgen dat je als leider of gesprekspartner minder effectief bent. Jammer, want je hebt vaak goede ideeën, en je kunt ze vast ook op een veel kortere en duidelijkere manier overbrengen.

Hoe kun je je communicatie verbeteren?

Goed nieuws: je hoeft niet perfect te zijn! Waarschijnlijk is deze gewoonte ontstaan omdat je in je jeugd hebt geleerd dat alles goed moet zijn. Maar je kunt je communicatie gewoonten aanpassen. Het is niet te laat, en het gaat niet alleen om jezelf verbeteren, maar ook om meer verbinding maken met anderen.

Probeer de volgende tips om je communicatie korter en effectiever te maken:

  • Zeg tegen jezelf: “Ik kan helder denken en dit goed uitleggen.”
  • Herhaal in je hoofd: “Als ik stop met praten, verlies ik geen controle. Dan krijg ik juist de kans om te horen wat anderen denken en vragen.”
  • Stop met proberen een expert te zijn. Geef ruimte voor anderen om vragen te stellen, zodat je niet alles zelf hoeft uit te leggen.
  • Zeg tegen jezelf: “Goed is goed.”
  • Vraag een vertrouwde collega of vriend om je te helpen herinneren als je te lang aan het praten bent. Zo kun je je voortgang bijhouden.

Wat is een communicatie-valkuil?

De drang naar perfectie is slechts één van de zes “communicatie-valkuilen” die ons kunnen belemmeren in gezonde communicatie. Deze gewoonten hebben te maken met onze persoonlijkheid en kunnen goed worden voorspeld aan de hand van het Process Communication Model (PCM).

Bij The Compassion Academy helpen we leiders om meer zelfbewustzijn te ontwikkelen over hoe ze communiceren. We kijken naar de sterke kanten én de valkuilen van iemands communicatie en helpen ze gezondere gewoonten te ontwikkelen.

Herken jij jezelf in deze situatie? Of ben je benieuwd naar de andere communicatie-valkuilen? Laat het ons weten! We helpen je graag verder. 😊

Positieve groet,

Monique Bruil

The Compassion Academy

 

 

Artikel van Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/long-story-short-whats-your-communication-affliction/?utm_source=Next+Element+Blog&utm_campaign=729ac7399b-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_838a9bf6ce-25c65a5d4e-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”

Over de auteur

Foto van Monique Bruil

Monique Bruil

Monique is een gepassioneerde ondernemer, die verantwoordelijk is voor de oprichting van the Compassion Academy.

Laatste berichten

Bekijk ons aanbod

Benieuwd naar de workshops, opleiding en trainingen waar je binnenkort aan mee kunt doen?