De afgelopen weken hebben onze collega’s een uitgebreide roadtrip gemaakt om een team te volgen tijdens hun voorseizoenwedstrijden. Het was een geweldige ervaring! Ze begonnen met het bijwonen van een speciaal evenement in een stadion in de buurt en hielpen zelfs om het bezoekersrecord voor een sportwedstrijd te breken.
Sindsdien hebben ze meer dan 1500 kilometer gereden om het team te ondersteunen, samen met andere fans. Onderweg genoten ze van nieuwe plaatsen en unieke ervaringen.
Wat ons steeds opvalt, is de overeenkomst tussen de ervaring van een sportteam en die van getalenteerde werknemers met veel potentieel in de meeste organisaties.
Overeenkomsten tussen sporters en getalenteerde werknemers
- Ze hebben hun hele leven hard gewerkt, zijn gewend om te winnen en willen uitblinken.
- Ze zijn bereid om er tijd en moeite in te steken.
- Ze willen met respect en waardigheid behandeld worden.
- Ze willen een duidelijk pad naar promotie.
- Ze willen duidelijke, consistente en transparante communicatie.
- Ze willen een coach, geen baas.
- Ze willen leren en groeien.
- Ze willen het maximale uit zichzelf halen.
- Ze willen iemand die zowel om hen als persoon als om een atleet geeft.
- Cultuur is belangrijk.
- Leiderschap is belangrijk.
- Elke interactie is belangrijk.
En we hebben nog een andere belangrijke dynamiek opgemerkt: de relatie tussen het verlangen om te behagen en psychologische veiligheid. Zonder psychologische veiligheid kan het verlangen om te behagen veranderen in een verlaagd gevoel van eigenwaarde, zelfkritiek, verlies van zelfvertrouwen en zelfdestructief gedrag.
Met psychologische veiligheid kunnen sporters en werknemers zich uitspreken zonder bang te hoeven zijn voor vergelding, vragen om wat ze nodig hebben om beter te kunnen presteren, gezonde risico’s nemen zonder bang te hoeven zijn voor kritiek en fouten maken zonder bang te hoeven zijn voor afwijzing.
Compassie is de onderscheidende factor voor betere prestaties
Of je nu een coach, een leider, een ouder of een opvoeder bent, het komt aan op compassie. In tegenstelling tot wat veel hardwerkende leiders geloven, zorgt compassie juist voor betere prestaties.
Onderzoek laat zien van hoe compassie zorgt voor meer veerkracht, het opkrabbelen na een mislukking, doorzettingsvermogen, teamwork en stressmanagement.
Ben jij keihard en huiver je bij de gedachte om compassie aan je repertoire toe te voegen? Dat is oké. Er is hoop. Het heet compassievolle verantwoordelijkheid (#CompassionateAccountability®). Compassievolle verantwoordelijkheid combineert aandacht voor mensen met aandacht voor resultaten, zonder compromissen, voor baanbrekende prestaties.
Wat is compassievolle verantwoordelijkheid bij leiderschap?
Compassie betekent niet zwak worden, grenzen opofferen of te emotioneel zijn. Het betekent menselijk zijn en met anderen worstelen in moeilijke tijden in plaats van vijandige en psychologisch onveilige omstandigheden te creëren die prestaties ondermijnen.
Beter weten. Beter doen.
Het onderzoek is duidelijk. Compassie verbetert prestaties.
Wij hebbens veel empathie voor leiders en coaches die in de moeilijke posities zitten dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor hun vermogen om resultaten te produceren. Heel begrijpelijk! Vanuit ons werk hebben wij hier dagelijks mee te maken. Voor sportcoaches betekent dat winnen. Voor leiders betekent het dat ze hun KPI’s moeten halen. Hoe dan ook, compassie zal je helpen om dat te bereiken.
- Wat ga je morgen anders doen om actie te ondernemen op wat je weet?
- Wat vertel jij je atleten of werknemers over actie ondernemen op basis van nieuwe kennis?
- Ben jij een coachbare leider?
Vertaald naar een artikel van Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/compassion-sports-performance-and-leadership/
“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”