Wat is een Groeimindset?
De Groeimindset werd benoemd en bekend door psychologe Carol Dweck, en haar boek Mindset: De nieuwe psychologie van succes. Haar onderzoek toont ons dat onze overtuigingen over ons vermogen om te leren, te groeien en ons aan te passen absoluut impact heeft op onze werkelijke capaciteiten.
Mensen met een vaste mindset geloven dat capaciteiten pieken vertonen of stagneren. Een voorbeeld hiervan is de overtuiging dat onze hersenen maar een bepaald aantal neuronen hebben en dat die elke dag afsterven.
Mensen met een Groeimindset geloven dat onze capaciteiten altijd veranderen en groeien. Een voorbeeld hiervan is de overtuiging dat onze hersenen voortdurend leren, groeien en zich aanpassen. Dit is overigens waar. Het heet neuroplasticiteit.
Voordelen van een Groeimindset
Mensen met een Groeimindset zijn veerkrachtiger, benaderen situaties met meer optimisme en inzet en herstellen sneller. Het baanbrekende onderzoek van Dweck toonde aan dat kinderen die getraind waren om een Groeimindset aan te nemen, zelfs een hoger IQ hadden. Verbazingwekkend, de kracht van overtuiging!
Groeimindset en ouderschap
Je kunt een groeimindset ook toepassen in het ouderschap om zo veerkracht op te bouwen en de mentale gezondheid en het welzijn te verbeteren, om nog maar te zwijgen over verbeterde ouder-kindrelaties.
Zo laat een van haar artikelen ons zien: “Een groeimindset zet individuen aan om meer moeite te doen om zich in te leven, vooral als het een uitdaging is. Het moedigt mensen aan om te erkennen dat anderen kunnen veranderen en groeien, net als zijzelf. Deze verschuiving in perspectief kan leiden tot meer begrip en medeleven, zelfs bij meningsverschillen of conflicten.”
Groeimindset versus Compassie Mindset
Binnen ons werk helpen wij leiders en organisaties een compassievolle en verantwoordelijke cultuur (Compassionate Accountability®) op te bouwen, en wordt ons vaak gevraagd om de Compassie Mindset te vergelijken met de Groeimindset.
De Compassie Mindset bestaat uit drie schakelaars; Waarde, Competent en Verantwoordelijkheid. Elk van deze schakelaars is noodzakelijk, en op zichzelfstaand niet voldoende, om volledige compassie te beoefenen in de interacties met onszelf en anderen.
De Waarde schakelaar gaat over het bevestigen van iemands aangeboren waarde als mens. We doen dat door hun gevoelens en ervaringen te valideren, begrip en medeleven te tonen en oordelen te vermijden.
De Competent schakelaar gaat over het manifesteren van iemands potentieel om te leren, te groeien en zich aan te passen. We doen dit door nieuwsgierigheid te tonen, hun sterke punten te benutten en te investeren in hun potentieel.
De Verantwoordelijkheid schakelaar gaat over het versterken van iemands verantwoordelijkheid voor eigen gedachten, gevoelens en daden; niet meer en niet minder. We doen dit door grenzen te verduidelijken, toezeggingen na te komen en respectvolle gesprekken te voeren.
De Groeimindset lijkt het meest op de Competent schakelaar. De Compassie Mindset vereist alle drie de schakelaars. Elke schakelaar is noodzakelijk, en niet voldoende, om compassievolle verantwoordelijkheid voor onszelf en anderen te manifesteren. De Compassie Mindset is een allesomvattend raamwerk voor het benaderen van alles, van opvoeden tot coachen, initiatieven op het gebied van diversiteit en saamhorigheid tot talentontwikkeling.
Wat kwam er vóór Mindset?
Het is gemakkelijk om gecharmeerd te raken van het nieuwste glimmende model en de nieuwste terminologie. In sommige opzichten is er niets nieuws onder de zon; alleen slimmere manieren om het uit te drukken.
Om de zaken in perspectief te plaatsen, delen wij graag wat wij beschouwen als baanbrekend werk dat voorafging aan de “mindset beweging” en de basis legde voor enkele van de populaire hedendaagse raamwerken. Dit zijn enkele van de belangrijkste invloeden op onze reis naar het concept van compassievolle verantwoordelijkheid (#CompassionateAccountability®).
Zelfvertrouwen
Voordat emotionele intelligentie populair werd door Daniel Goleman, deed Albert Bandura onderzoek naar de essentiële bouwstenen van zelfvertrouwen, interpersoonlijk vermogen en veerkracht. Wist je dat zelfredzaamheid robuuster en diepgaander onderzocht is dan emotionele intelligentie? Wist je ook dat zelfredzaamheid veel beter succes voorspelt dan eigenwaarde? Hier is een niet zo leuk feit; een hoog gevoel van eigenwaarde correleert met pesten.
Vanaf 2009 heeft het team van Next-Element een contextgevoelig meetinstrument voor resultaten ontwikkeld en gevalideerd, NEOS, dat veranderingen op het gebied van zelfeffectiviteit op drie domeinen van iemands leven bijhoudt. We gebruiken het om de impact van onze persoonlijke en professionele ontwikkelingsprogramma’s te meten. Het is toegepast op elk programma dat sociaal-emotionele competenties wil ontwikkelen. Als je het in je programma’s wilt gebruiken, tonen we je graag de mogelijkheden.
Zelfredzame kinderen opvoeden in een zelfingenomen wereld
Dit boek van Stephen Glenn en Jane Nelson was een game-changer voor ouders. Het was echter niet alleen krachtig voor ouders, omdat het tijdloze communicatieprincipes beschrijft die van toepassing zijn op leiderschap, mentorschap en coaching. Het bevat ongelofelijke tips over hoe we onze eigen interacties met anderen kunnen controleren op manieren die ons vermogen vergroten in plaats van onbedoeld afhankelijkheid of andere ongezonde relationele dynamieken op te bouwen. Als je hulpmiddelen wilt leren en toepassen om zelfeffectiviteit op te bouwen in plaats van eigenwaarde, dan is dit boek geweldig.
Conclusie
- Mindset is belangrijk. Hoe we onszelf en anderen zien heeft een verstrekkende invloed, niet alleen op onze relaties met anderen maar ook op onze eigen ik.
- Compassie Mindset overstijgt en omvat Groeimindset
- Compassie Mindset is een allesomvattend raamwerk voor het opbouwen van relaties en culturen.
Compassievolle Groet,
Monique Bruil
Master Trainer & Coach / The Compassion Academy
Artikel van Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/six-kinds-procrastinators-help-deliver/
“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”