De strijd is echt
Het leven is hard.
De meeste dingen die de moeite waard zijn, kosten moeite.
Mensen zijn het niet altijd met elkaar eens.
Slechte dingen overkomen goede mensen.
Je hebt veel minder controle dan je denkt.
De strijd is echt.
Wat ons definieert is hoe we de strijd benaderen.
Drie soorten strijd die ons niets opleveren
Als mensen zijn we gewend te strijden. We ontmoeten tegenslagen en doen er alles aan deze te overwinnen.
We hebben ook de neiging om op ongezonde, onproductieve manieren te strijden. Deels vanuit onze natuur, deels vanuit de opvoeding. En vaak zien we de strijd als de vijand.
Strijden tegen
Sommige mensen zien elke strijd als een win-verlies situatie. Ze zien conflicten als een strijd die gewonnen moet worden. Ze zien verschillen en meningsverschillen als een teken van bedreiging. Ze zoeken dominantie. Deze manier van strijden loopt nooit goed af omdat het altijd escaleert door intimiteit te vermijden en een breekbaar ego te beschermen. Dit komt vaak voor bij leiders van de oude stempel die er vroeger in geslaagd zijn om een commando- en controle stijl te gebruiken. Deze manier werkt niet langer omdat werknemers die respect en waardigheid belangrijk vinden niet zullen tolereren dat ze, telkens als het moeilijk wordt, als verliezers worden behandeld.
Integriteit lijdt eronder omdat gelijk hebben belangrijker wordt gemaakt dan effectief zijn.
Strijden in plaats van
Sommige mensen zien strijd als een probleem dat moet worden opgelost en bombarderen zichzelf tot de helden om dat te doen. Bij het minste teken van strijd komen zij met hun oplossingen en geven ze ongevraagd advies om de pijn weg te nemen. Hun bedoelingen zijn vaak nobel, maar ze versterken onbedoeld de afhankelijkheid door de boodschap te sturen dat anderen niet in staat zijn om zelf te leren en te groeien door tegenslag. Dit is typisch voor pas gepromoveerde leiders die nog niet weten wat hun echte taak is, namelijk anderen en de competentie laten groeien. Helaas loopt dit doorgaans niet goed af want de mensen die ze proberen te redden voelen zich ondergewaardeerd, en de ‘redders’ balen omdat niemand hun expertise waardeert.
Integriteit lijdt eronder omdat mensen niet onderzoeken wat dat nodig is voor echte transformatie.
Alleen strijden
Sommige mensen zien strijd als ontoereikend. Ze houden hun strijd voor zichzelf en rechtvaardigen het met verhalen als: “Niemand zou het begrijpen” of “Ze hebben genoeg aan hun eigen problemen”. Alleen strijden verandert in lijden in stilte. Ze bouwen een muur, houden de wereld buiten en voorkomen dat iemand hen steunt. Dit soort strijden mondt vaak uit in eenzaamheid en depressie.
Integriteit lijdt eronder omdat mensen hun authentieke zelf niet laten zien.
Strijd is niet de vijand
Wat we zien is dat bovengenoemde drie manieren van strijden vaak eindigen in scheiding. Ze duwen mensen van elkaar weg. En ondermijnen op hun eigen manier de integriteit.
Is het niet interessant dat wanneer we de strijd zelf proberen op te lossen, we uiteindelijk zelf de integriteit ondermijnen? Integriteit heeft alles te maken met een authentieke verbinding met onszelf – integratie van onze waarden en ons gedrag, onze innerlijke en uiterlijke zelf.
Wanneer we ‘strijd’ als de vijand zien, missen we het hele punt. Een ‘strijd’ is een gezonde waarschuwing om op te letten. Strijden is een teken dat er iets nieuws gecreëerd moet worden. In feite is strijden de energiebron voor verbetering.
Opmerking
Als je bekend bent met de dramadriehoek van Karpman, zie je misschien parallellen tussen de drie dramarollen en de drie verkeerde manieren van strijden. Een voor ons zeer waardevol model.
Als je bekend bent met het Process Communication Model® (PCM) zie je misschien verbanden met de gedragsposities van verschillende persoonlijkheidstypes in stress. Dit model is vanaf het begin een belangrijk hulpmiddel voor ons geweest.
Vanuit Next-Element zijn Leading Out of Drama® en The Compassion Mindset® ontwikkeld om deze modellen aan te vullen; oplossingsgerichte gedragsvaardigheden om productief en constructief om te kunnen gaan met ‘strijd’, zowel in relaties als in culturen.
Het doel van het leven is strijden met
Het doel van het leven is niet om van de strijd af te komen. Het doel van het leven is om een doel te vinden in de strijd.
De strijd is echt en gaat niet weg. Dus de enige keuze die we hebben is HOE we strijden. We kunnen alleen een doel in het leven vinden als we met anderen strijden, niet tegen hen, niet in plaats van hen of alleen.
Hoe we dit kunnen doen? Met compassie. Compassie is wat ons menselijk maakt, ons samenbrengt en ons weer op het juiste spoor brengt als we de weg kwijtraken. Compassie trekt ons naar elkaar toe, niet weg. Compassie is hoe we een doel vinden in de strijd.
Pas op voor beperkende definities van compassie die barrières opwerpen in plaats van bruggen. Compassie is meer dan empathie. Empathie alleen kan leiden tot een burn-out. Compassie is niet onzelfzuchtig. Het chronisch ontkennen van onze eigen behoeften is een recept voor problemen. Compassie kun je leren. Wij hebben 15 jaar aan resultaten om die mythe te ontkrachten. Dit zijn drie van de vijf barrières die besproken worden in het boek van onze collega Nate Regier – Compassionate Accountability.
Compassie is de oplossing
Echte compassie, het soort dat transformatie vindt in de strijd, vereist dat we onszelf en anderen zien als waardevol, competent en verantwoordelijk. Dit zijn de drie schakelaars van de compassie mindset. Met deze nieuwe houding kunnen we met elkaar strijden om meer vertrouwen, verbinding, creativiteit, innovatie en oplossingen voor onze grootste problemen te creëren.
We noemen dit Compassionate Accountability®. In het gelijknamige boek staat het raamwerk, de vaardigheden en de implementatiegids om dit te kunnen realiseren.
Wij beweren niet dat deze kijk op strijden en compassie origineel is. De meeste filosofische en religieuze tradities spreken hier op een of andere manier over. Welke parallellen zie jij?
We hopen het op een toegankelijke en praktische manier te presenteren, zodat eenieder het makkelijker in het dagelijks leven kan toepassen. Waar heb jij moeite mee om compassie in praktijk te brengen?
Wat als je een ‘strijd’ niet zou zien als de vijand, maar als een kans om iets nieuws en beters op te bouwen?
Compassievolle Groet,
Monique Bruil – The Compassion Academy
Artikel van Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/the-purpose-of-life-is-in-the-struggle/
“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”