Vier strategieën zonder kosten om prestaties te verbeteren en verloop te verminderen

Vier strategieën zonder kosten om prestaties te verbeteren en verloop te verminderen

Veel organisaties struggelen met personeelstekorten. De gezondheidszorg is hierin geen uitzondering. Onlangs was onze collega Nate Regier hoofdspreker op een verpleegkundig symposium dat gericht was op het begrijpen en aanpakken van deze moeilijke problemen. Het was ontnuchterend om de statistieken te horen.

Organisaties proberen alles te doen om goede mensen aan te trekken en te behouden. Flexibele roosters, bonussen, extraatjes, loonsverhogingen etc. Hoewel dit zeker belangrijk is, raakt het niet het echte probleem: de leiderschapscultuur.

Mensgerichte, relationele leiderschapscultuur

Een recente studie in Nursing Management Journal toont dat een meer relationeel, mensgericht leiderschapsparadigma een sterkere positieve impact biedt voor de betrokkenheid en het verloop dan alle andere tactische interventies.

Waarom? Omdat 70% van het verloop terug te voeren is op de relatie die werknemers hebben met hun leidinggevende.

Dit is goed nieuws, want zoals onze vriend Marcus Engel zei tijdens een podcastinterview: “Verpleegkundigen (goede werknemers) groeien niet aan de bomen. En geld ook niet.”

Verander je aanpak voor andere resultaten

Het opbouwen van een meer mensgericht relationeel leiderschapsparadigma begint met het veranderen van de manier waarop we met medewerkers omgaan, vooral in moeilijke situaties.

Onlangs coachte Nate een verpleegkundig manager die worstelde met personeelstekorten op haar afdeling. Een van haar verpleegkundigen presteerde ondermaats. Zij miste belangrijke documentatie, had moeite om op tijd te komen en maakte ongewone fouten. Als verpleegkundig manager moest ze haar confronteren met haar gedrag, maar ze was bang dat de verpleegkundige zou stoppen als ze dat deed. Ik weet zeker dat veel managers zich in dit dilemma kunnen vinden.

Wij hebben met deze manager samengewerkt om een aanpak te ontwikkelen die zowel compassievol als verantwoordelijk was; die een mensgericht relationeel paradigma omarmde en tegelijkertijd de kritische zorgstandaarden voor dit ziekenhuis handhaafde; ook wel bekend als compassievolle verantwoordelijkheid (#CompassionateAccountability). Dit is hoe ze de verpleegkundige benaderde:

“Ik ervaar twee dingen en wil deze graag met je bespreken zodat we samen kunnen kijken naar een oplossing. Ik heb een aantal hiaten in je functioneren geconstateerd die kwaliteitsproblemen veroorzaken, en ik ben bang dat je ontslag neemt als we deze bespreken. Toch kan ik als verantwoordelijke voor de veiligheid en kwaliteit van deze kliniek hier niet zomaar aan voorbij gaan. Ik wil er alles aan doen om een bijdrage te leveren aan jouw succes binnen onze organisatie. Hoe kijk jij naar deze punten?”

Vier kosteloze strategieën om prestaties te verbeteren en verloop te verminderen

Voordat we onthullen hoe de verpleegkundige reageerde, deel ik graag vier belangrijke stappen die deze verpleegkundig manager nam om compassievolle verantwoordelijkheid te omarmen voor een meer mensgericht, relationeel leiderschapsparadigma.

  1. Stel je kwetsbaar op. de manager onthulde haar eigen worsteling. Hoewel dit mogelijk riskant lijkt, is het doel van kwetsbaarheid een menselijke band creëren en het machtsverschil binnen relaties bestrijden. Het vermindert defensief gedrag en nodigt uit tot openheid.
  2. Scheid de persoon van het gedrag. De manager heeft het functioneringsprobleem duidelijk beschreven zonder dreigementen, persoonlijke aanvallen, beschuldigingen of passief-agressieve ondertoon.
  3. Neem verantwoordelijkheid voor je gedrag. De manager nam haar verantwoordelijkheid; de zorgstandaarden handhaven EN medewerkers helpen successen te boeken.
  4. Word nieuwsgierig. De manager vroeg de onder presterende verpleegkundige hoe zij de situatie zag. Als je niet nieuwsgierig bent, kom je er misschien nooit achter wat er echt aan de hand is of hoe je kunt helpen.

De verpleegkundige nam geen ontslag. In feite reageerde deze verpleegkundige door haar manager te bedanken, een aantal persoonlijke problemen waar ze mee worstelde bekend te maken en om hulp te vragen. Samen stelden ze een actieplan op om deze verpleegkundige te helpen de prestatieproblemen aan te pakken. Haar prestaties verbeterden, haar houding verbeterde en ze werd een voorbeeld voor het nastreven van kwaliteit op haar afdeling. De manager was onder de indruk door de positieve effecten op haar afdeling. Nu probeert ze elke situatie te benaderen vanuit compassievolle verantwoordelijkheid. Het kost haar niets en de voordelen zijn onbetaalbaar.

Medewerkers willen zich verbonden, begrepen, gewaardeerd, uitgedaagd en betrokken voelen. Ze willen weten dat je in hen gelooft en in hun succes zult investeren. Compassievolle verantwoordelijkheid is het proces van verbinding opbouwen en resultaten behalen, zonder compromissen. Hierdoor verandert de werk- en leiderschapscultuur.

Compassievolle Groet,

Monique Bruil – The Compassion Academy

Artikel van Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/six-kinds-procrastinators-help-deliver/
“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”

Over de auteur

Foto van Monique Bruil

Monique Bruil

Monique is een gepassioneerde ondernemer, die verantwoordelijk is voor de oprichting van the Compassion Academy.

Laatste berichten

Bekijk ons aanbod

Benieuwd naar de workshops, opleiding en trainingen waar je binnenkort aan mee kunt doen?