De compassie pendel – Evalueer je team en cultuur

De compassie pendel – Evalueer je team en cultuur

Compassie op het werk is goed voor het bedrijf. Werk jij al vanuit een compassievolle werkomgeving? Hoe weet je of dit zo is?

De compassiependel

Stel je een pendel van compassie voor. Waarbij de pendel naar links staat voor meer compassie. En een zwaai naar rechts minder compassie betekent. We kunnen deze zienswijze toepassen op elke situatie en binnen elke werkcultuur door onszelf af te vragen: “Hoe zou het eruit zien om met meer compassie te reageren? En hoe ziet het eruit met minder compassie?”

Mensen aanvallen die anders zijn of het er niet mee eens zijn

Deze rechterzijde toont ons wanneer we het minst compassie ervaren. Een afkeurcultuur, vooroordelen, discriminatie en drama op de werkvloer komen allemaal voort uit de overtuiging dat onenigheid slecht is, verschillen een bedreiging vormen en het leven een win-verlies strijd is. Wanneer aan deze houding niets gedaan wordt, bestaat het risico op zelfgerechtvaardigde acties en fysiek geweld.

Wij versus hen

Wanneer teams, afdelingen of divisies hun eigen belangen en doelen boven het dienen van de bedrijfsmissie stellen, vormen zij een gemeenschappelijke identiteit en steunen ze elkaar ten nadele van het grotere geheel. Vanuit een schaarsheidsmentaliteit schreeuwen ze om middelen en controleren ze informatie. Het is in dit soort omstandigheden verleidelijk om loyaler te worden naar medewerkers dan aan de organisatie.

Jij doet jouw ding. Ik doe mijn ding.

Laten we afspreken dat we het oneens zijn. Ik laat jou met rust en jij laat mij met rust. We tolereren elkaars verschillen zolang we elkaar niet in de weg lopen. Hoewel er geen sprake is van openlijke boosheid, ontbreekt het bij deze schijnbare middenweg aan energie, enthousiasme en wederzijdse investering. Is dit waar de initiatieven rond diversiteit, gelijkheid en inclusieve culturen op vastlopen?

We leven mee met elkaars strijd

We vinden troost in het weten dat we allemaal worstelen. We staan er immers niet alleen voor. Toch is dit niet genoeg. Het is belangrijk dat we de volgende stap nemen en naast elkaar gaan staan in de strijd om zo samen iets beters te creëren. De echte definitie van compassie betekent immers “samen strijden”.

Onze bestemming is van elkaar afhankelijk

In een compassievolle werkcultuur erkennen we dat “samen” betekent dat we op elkaar vertrouwen. We hebben middelen, input en expertise van andere divisies nodig. We hebben samenwerking tussen afdelingen nodig om de efficiëntie te verhogen. Om de grootste problemen op te lossen moeten we beseffen dat het niet uitmaakt wie het beste idee heeft. En als mensen zich niet veilig, verbonden en betrokken voelen, is het beste wat je kunt verwachten naleving, geen betrokkenheid.

Beoordeel je eigen werkcultuur vanuit de compassie pendel

  1. Waar bevindt jouw cultuur zich binnen de pendel? Hoe weet je dat? Welk gedrag of welke dynamiek ervaar je?
  2. Wat zijn de kosten en gevolgen hiervan binnen jouw organisatie?
  3. Wat zou je anders willen?
  4. Wat kun je vandaag doen om meer compassie in je dagelijkse interacties te realiseren?

Wij wensen je een compassievolle samenwerking!

Artikel van Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/the-pendulum-of-compassion-evaluate-your-team-and-culture/
“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”

Over de auteur

Foto van Monique Bruil

Monique Bruil

Monique is een gepassioneerde ondernemer, die verantwoordelijk is voor de oprichting van the Compassion Academy.

Laatste berichten

Bekijk ons aanbod

Benieuwd naar de workshops, opleiding en trainingen waar je binnenkort aan mee kunt doen?