Compassie: Het zit in de manier waarop je strijd

Compassie: Het zit in de manier waarop je strijd

Veel mensen denken dat het doel in het leven is de strijd te verminderen of te elimineren; een toestand te bereiken waarin lijden verdwenen is. Wij zijn het daar niet mee eens, en zijn ervan overtuigd dat het juist het tegenovergestelde is.

Het doel van het leven is om het gezamenlijke doel in de strijd te vinden.

Het leven is strijden. Dat hoort er nu eenmaal bij. Wat we met die strijd doen is alles bepalend. Hieronder delen we drie manieren waarop mensen negatief en zonder doel ‘struggelen’.

Strijden tegen

We kunnen ervoor kiezen om tegen te strijden, waardoor elke kwestie een win-verlies situatie wordt. Bij twijfel, geven we de schuld. Bij onenigheid, vallen we aan. Wanneer standpunten verschillen, bekritiseren we. Of we komen met onze oplossingen en denken dat we het het beste weten. We willen eerst begrepen worden, negeren de ervaring van anderen en dienen ons eigen ego. Tegenstribbelen produceert verdeeldheid en we gaan uit verbinding.

Vechten voor

We kunnen ervoor kiezen de strijd over te nemen voor een ander. We springen in de vuurlinie, nemen de lasten op ons, en positioneren onszelf als de barmhartige. Door voor een ander te worstelen voelen we ons nodig, maar door dat te doen creëren we vaak afhankelijkheid en ontnemen we de ander de kans om zelf te leren en te groeien. Hoeveel ouders hebben dit niet gedaan met als intentie hun kinderen te beschermen? Hoeveel leiders hebben dit gedaan naar volwassenen en toch vanuit dezelfde beweegreden?

Alleen vechten

We kunnen ervoor kiezen om alleen te ‘vechten’. We kunnen in stilte struggelen en geloven dat niemand ons begrijpt, of dat we niet waardevol genoeg zijn om gesteund te worden. Of we kondigen onze strijd aan en klagen luidkeels tegen iedereen die wil luisteren, maar weigeren hulp te aanvaarden. Het is alsof we trots zijn op ons zinloze lijden, zodat we liever schikken dan een doel en verandering te vinden.

It’s In The Way That You Use It

It’s in the way that you use it

It comes and it goes

It’s in the way that you use it

Boy don’t you know

And if you lie you will lose it

Feelings will show

So don’t you ever abuse it

Don’t let it go

Een de favoriete nummers van Eric Clapton, speciaal geschreven voor de film The Color of Money, geregisseerd door Martin Scorsese en met Paul Newman en Tom Cruise in de hoofdrollen als zwembadhaaien.

Sommigen denken dat dit nummer over seks gaat. Sommigen denken dat het gaat over authenticiteit in relaties. Sommigen zeggen dat het gaat over het niet verspillen van talent, wat ook het thema van deze film is. Wij denken dat het gaat over onze relatie met strijden.

Hetzelfde geldt voor struggelen. We benaderen strijd als de vijand en misbruiken het op manieren die leiden tot ontkoppeling. Of we kunnen de strijd omarmen, het doel vinden en verbinding opbouwen. Compassie is de oplossing.

Compassie betekent “samen vechten”.

Het doel van strijden is het opbouwen van verbinding. Compassie is wat ons samenbrengt, en ons weer op de rails zet als we de weg kwijtraken. Samen vechten is duidelijk anders dan vechten voor, of alleen. Samen vechten erkent verschillende waarheden over onze menselijke aspecten:

  • Ons strijden maakt deel uit van het mens-zijn.
  • Samen vechten kan ons tot andere inzichten brengen wanneer we hiervoor openstaan.
  • Samen vechten is bedoeld om gezien en gehoord te worden.
  • Samen vechten is veel hoopvoller en succesvoller…….

De compassie mentaliteit

Samen vechten is niet gemakkelijk. Het vereist de juiste mindset, zodat we de strijd kunnen gebruiken om doel en transformatie te vinden in plaats van verdeeldheid. De Compassie Mindset identificeert drie “schakelaars” die allemaal aan moeten staan om dit te laten werken: Waarde, bekwaamheid en verantwoordelijkheid. We moeten onszelf en anderen behandelen als waardevol, bekwaam en verantwoordelijk. Anders zal de strijd leiden tot mislukking. Dit vereist begrip, vertrouwen en moed.

Wil jij er bewuster voor kiezen ‘samen te vechten’ bekijk dan gerust eens onze mogelijkheden.

Artikel van Nate Regier, https://www.next-element.com/resources/blog/six-kinds-procrastinators-help-deliver/
“Copyright 2022 Next Element Consulting, LLC. All rights reserved.”
[/av_textblock]

Over de auteur

Foto van Monique Bruil

Monique Bruil

Monique is een gepassioneerde ondernemer, die verantwoordelijk is voor de oprichting van the Compassion Academy.

Laatste berichten

Bekijk ons aanbod

Benieuwd naar de workshops, opleiding en trainingen waar je binnenkort aan mee kunt doen?